Lezing Jos Jansen – Tinder, nanodeeltjes en criminele netwerken, 19 mei 2022

Documentair fotograaf Jos Jansen publiceerde onlangs zijn zesde fotoboek: ‘This is not about pigeons’, een boek over de doordringende algoritmen van de digitale platformeconomie. Jansen is gefascineerd door wat hij de ‘belangrijkste uitdaging voor de moderne fotografie’ noemt: het verbeelden van het onzichtbare. “Sinds we namelijk niet alleen in een fysieke context leven maar ook in een digitale, is veel om ons heen onzichtbaar geworden. 

Maar hoe visualiseer je als fotograaf de algoritmen van Tinder en Amazon? Of onzichtbare criminele netwerken? Om maar niet te spreken van de sporen die onze smart phones achterlaten in de virtuele wereld.”

In deze lezing vertelt Jansen aan de hand van een aantal recente, fascinerende projecten over zijn specifieke werkwijze en hoe zijn beelden resulteren in fotoboeken, exposities en video-installaties. Veel van zijn werk gaat over onze relatie met wetenschap en technologie met als achterliggende vraag: zijn we nog wel in control? 

Aan de orde komen onder meer: biotechnologie, algoritmen, digitale platforms (zoals Tinder, Uber en Amazon) en digitale verslaving. Hij vertelt onder andere over zijn boeken Seeds, Battlefields en Universe (waarvoor Robbert Dijkgraaf de inleiding schreef). Tenslotte zal hij iets laten zien van ‘Point Clouds’. In dit nieuwe project heeft hij met zgn 3D-LiDar scanner, die gebruikt wordt door o.a. zelfrijdende auto’s, de coronacrisis gevisualiseerd. 

Jos Jansen (1950) studeerde psychologie en daarna documentaire fotografie en film aan academie St. Joost in Breda.

Aanvang lezing 20.00 uur (8 euro; student 5 euro)

Voor info en aanmelding: klik hier

Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven.