Bondsmentor Theo van Waas

theo-van-waasTheo is 3 augustus 2019 plotseling overleden.

Ervaring:
Ruim 20 jaar ben ik een studio/reclamefotograaf waaronder 13 jaar in de Philips-studio’s te Eindhoven. Ruim 10 jaar ben ik freelance docent fotografie bij diverse fotografie-opleidingen, daarnaast geef ik cursussen en workshops fotografie en beeldbewerking via mijn eigen bedrijf. Sinds dit jaar verzorg ik ook lezingen over “Fotografie in Context” en de “Geschiedenis van de Fotografie”. Ik word af en toe gevraagd voor het jureren van een fotowedstrijd bij fotoclubs maar ook bij scholen. Ik vind bijna alles zeer leuk om te fotograferen maar hetgeen er, voor mij, boven uit springt is studiofotografie op locatie. Op de “strobistische” manier uitgelicht in combinatie met het bestaande licht. Hiervoor gebruik ik een scala aan kleine flitsertjes en “oude” systeemflitsers in combinatie met zenders en ontvangers. Heerlijk creatief spelen met licht! Ik ben in het bezit van het diploma fotografie aan de Fotovakschool (1989), heb een didactische bijscholingscursus gedaan bij het AHK te Amsterdam (2011), ben bondsmentor sinds 2013 (diploma Fotoreflectie) en persoonlijk lid van de Fotobond.

Visie:
Te vaak wordt er niet vooraf stilgestaan bij de communicatiewaarde van de te maken foto’s: Wat wordt de context van deze beelden; Wat moeten deze foto’s communiceren en hoe worden deze beelden uiteindelijk gebruikt. Deze context bepaalt het concept aan de hand waarvan deze foto’s gemaakt kunnen worden. Door structuur aan te brengen in de werkwijze d.m.v. projectmatig en conceptmatig denken en werken kan iedere fotograaf op een ‘hoger plan’ komen. Dit geldt voor elke tak van de fotografie!

Werkwijze mentoraat:
Begeleiding in het creatieve proces van de eerste brainstormsessie en concept tot het eindresultaat, rekening houdend met de uiteindelijke context.(Hoe, Wat, Waar) Een mentoraat bestaat uit verschillende sessies waarin de cursisten hun vooruitgang en/of problemen presenteren in hun ‘projecten’. Afhankelijk van de grootte van de groep gebeurt dit in kleine groepjes. De mentor begeleidt het peer-review en geeft feedback. Aan de hand van deze ervaring hebben de cursisten weer genoeg handvaten om verder te kunnen tot de volgende sessie.

Extra opmerking:
Plezier hebben en houden in de fotografie is het aller belangrijkst! Bye the way, ik ben bijna 55 jaar jong!