Bondsmentor Peter van Tuijl

peter-van-tuijlAdres: Geulstraat 40, 7071 VV Ulft
Telefoonnummer: 0315-641810
Mobiel: 06-51083326
E-mail: info@fotopetervantuijl.nl
Website: www.fotopetervantuijl.nl
Facebook: www.facebook.com/peter.tuijlvan
Twitter:
Beschrijving:
Ervaring
Sinds mijn jeugdjaren fotografeer ik en nadat ik mijn onderwijsloopbaan heb beëindigd gedraag ik me full-time als freelance fotograaf en docent met de passie van een vrijetijdsfotograaf. Ik heb een brede interesse waar het de genres betreft maar in mijn vrij werk staat de sociaal documentaire fotografie centraal. Ik geef lezingen, workshops, cursussen en mentoraten sinds begin 1990. Regelmatig word ik gevraagd voor het jureren van wedstrijden zowel in het vrijetijdscircuit als in de professionele wereld van de fotografie. Regelmatig publiceer ik in het magazine Fotografie en ik schrijf rubrieken in het kwartaalmagazine van de Fotobond In Beeld. In de afgelopen jaren publiceerde ik ook dictaten en boekjes over verschillende aspecten in de fotografie. Een aantal van die geschriften zijn gratis te downloaden van mijn website. Ik ben persoonlijk lid van de Fotobond, lid van de landelijke gespreksgroep journalistiek, sinds 1983 BMK en al vele jaren coördinator daarvan verder maak ik deel uit van het fotografencollectief OFC en de huiskamergroep F10.

Visie
In het mentoraat is voor mij het uitgangspunt de verdere ontwikkeling in de persoonlijke fotografie. “Waarom fotografeer je wat je fotografeert en waarom op die manier”. Of het bijvoorbeeld een portret, een landschap of een stilleven is, steeds staat de inhoud van het beeld voorop. De vorm en techniek van een foto staan ten dienste aan de inhoud en zijn in die zin onmisbaar. Ik wil anderen graag helpen in het maken van foto’s die iets te vertellen hebben, die er toe doen.

Werkwijze mentoraat
Mijn werkwijze is gericht op de persoonlijke, fotografische ontwikkeling van elke deelnemer. Voor veel clubs is het mentoraat in kleine groepen favoriet. In samenspraak met elke fotograaf wordt op de eerste bijeenkomst een thematische opdracht vastgesteld waaraan het gehele mentoraat wordt gewerkt. Het mentoraat leidt tot een persoonlijk portfolio. Een mentoraat waarin door de gehele groep/club aan een thema wordt gewerkt is eveneens mogelijk. Het thema wordt in overleg vastgesteld en op de eerste avond leid ik het thema in. Op de volgende avonden staat de persoonlijke invulling van het thema weer voorop. Dit soort mentoraten staan meestal in het teken van een bijzondere jaarexpositie. Mijn inzet is groot, dat verwacht ik ook van de deelnemers.

Voor informatie over avondvullende lezingen of presentatie van eigen werk verwijs ik graag naar de pagina van de Fotobond hieromtrent of naar mijn website.