Lezing door Aldwin Kroeze, vrijdag 6 oktober

Fotografie en Schilderkunst

Van schilderachtige foto’s tot fotografische schilderijen

Lezing georganiseerd door Pennings Foundation in samenwerking met Ericamera ter ere van het 50-jarig bestaan van deze fotoclub. 

Vrijdag 6 oktober 2023, 19.30 uur

Over de lezing:

Waar men eeuwenlang via ‘Ut Pictura Poesis’ (poëzie is net als schilderkunst) de schilderkunst vergeleek met de literatuur, of via de ‘Paragone’ (competitie) de schilderkunst in confrontatie bracht met de beeldhouwkunst, kwam er in de 19e eeuw een heel nieuw medium bij: de fotografie. Vanaf vrijwel de eerste stappen werden er bij dit medium nog hechtere linken gevonden dan in de genoemde vergelijkingen. In de lezing zullen die vroege linken getoond en besproken worden binnen hun context, maar er wordt ook gewandeld naar de hedendaagse tijd. Al bijna tweehonderd jaar zijn de schilderkunst en de fotografie als broer en zus met elkaar verbonden. Keer op keer weten ze elkaar te vinden ter troost, steun en inspiratie en helpen ze elkaar vooruit om verder te groeien in steeds weer nieuwe tijden met nieuwe uitdagingen. Van schilderachtige foto’s tot fotografische schilderijen en vele andere werken belooft het een energieke rondedans te worden, een ware ‘pas de deux’, compleet met Engelse Foxtrot en Weense wals tot en met een passievolle tango. 

Aldwin Kroeze is docent kunstgeschiedenis bij o.a. de Vrije Academie, HKU en Codarts. Hij studeerde algemene cultuurwetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam nadat hij aan de ArtEZ de opleiding Illustratie en de opleiding eerstegraads docent kunstgeschiedenis en tekenen had gevolgd.

De lezing is voor iedereen toegankelijk. Voor info en tickets klik hier.

Locatie: Pennings Foundation, Geldropseweg  63 te Eindhoven.

Aanvang: 19.30 uur (inloop 19.00 uur)