Expositie “ Surrealisme en Fotografie” 24-1 tm 14-2

“Cadavres Exquis in Poëzie, Beeldende Kunst en Fotografie”

Expositie van Foto-Collectief Rimbaud van 24 januari tot 14 februari, Huis73, ’s Hertogenbosch.

Tijdens de Week van de Poëzie opent de expositie van Cadavres Exquis Photographiques met een voordracht over de ontstaansgeschiedenis van Cadavres Exquis.

De wortels van deze kunstuiting liggen bij de groep dichters en schrijvers van het begin van de vorige eeuw. Literaire spelletjes behoren al vanaf de jaartelling tot het vermaak van dichters, troubadours én publiek. De Surrealisten hebben één van die literaire spelvormen toegepast in schetsen en daarmee een kunstvorm, Cadavres Exquis, geschapen, die een plek in de kunsthistorie heeft verworven.

Eind 2020 heeft een internationale groep fotografen een project opgezet om in de stijl van de Surrealisten van 100 jaar geleden fotografische Cadavres Exquis te gaan maken. In 2024 herdenken we dat het honderd jaar geleden is dat André Breton met zijn “Manifeste du Surrealisme” officieel het Surrealisme grondvestte. De kern van het Surrealisme ligt in het toevallige, het onverwachte, ongericht opwellend uit het onderbewuste. In hun vrije tijd vermaakten de Surrealisten zich onder meer met diepgaande disputen, maar ook met uitdagend tijdverdrijf, zoals schaken en het maken van Cadavres Exquis. Neem een laatste regel van een (je onbekend) gedicht en maak hiermee een nieuw gedicht. De Surrealisten namen dit idee over door schetsen te maken, het papier dicht te vouwen en een zichtbaar deel door te geven aan de volgende. Die maakte daar weer een nieuw plaatje mee enzovoort. De samengestelde beelden werden Cadavres Exquis genoemd en zijn later voor forse bedragen gekocht door musea als MoMA New York en Tate in Londen. Ook Museum Boijmans heeft er enkele in zijn collectie.

Wij hebben eind 2020 het idee overgezet naar fotografie en dit project heeft inmiddels een achttal series van 3 à 4 CEP’s, Cadavres Exquis Photographiques, opgeleverd. Een groep van 13 fotografen uit Frankrijk, België en Nederland, verenigd in het Foto-Collectief Rimbaud, heeft twee jaar lang elkaars creaties aangevuld tot verrassende totaalbeelden, uitdrukkelijk zonder van elkaars bestaan te weten. Het project is inmiddels afgerond en vastgelegd in het boek Cadavres Exquis Photographiques. Op de tentoonstelling in ’s Hertogenbosch wordt een selectie van de resultaten getoond.

De expositie wordt op vrijdagavond 27 januari geopend met een lezing door Rien Schildkamp getiteld: “Surrealisme in Poëzie, Beeldende Kunst en Fotografie”. De toegang is gratis, aanmelden verplicht. Meer informatie via de QR-code op de poster, alwaar u zich met de “bestelknop” bij Huis73 kunt aanmelden.