Eboundja, Lezing door Reinout van den Bergh, 18-1-2024

‘Eboundja’ is de titel van het boek dat Reinout van den Bergh in 2020 publiceerde, over een langlopend fotoproject waaraan hij sinds 2011 werkte. Eboundja is een vissersdorp in het zuiden van Kameroen. De toekomst van de bewoners is onzeker door de aanleg van een diepzeehaven. Die haven wordt aangelegd door Chinezen, in ruil voor de winning van ijzererts. De recente, enorme veranderingen rond het dorp en de directe en indirecte impact hiervan op haar bewoners komen aan bod in de lezing. 

Reinout van den Bergh (Wageningen, 1957) studeerde fotografie en audiovisuele vormgeving aan AKV | St. Joost in Breda. Sinds 1982 werkt hij vanuit Breda als fotograaf en audiovisueel vormgever. Voor zijn werk bereisde hij Europa, Afrika, Azië, het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en Latijns Amerika. Hij heeft in opdracht gewerkt voor diverse etnografische musea en projecten voor Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. 

Reinout van den Bergh is sinds 2006 curator van BredaPhoto. Daarnaast is hij als begeleider van studenten en afgestudeerden betrokken bij het International Talent Program van BredaPhoto. Hij heeft een aantal fotoboeken op zijn naam staan: o.a. Miners From Beringen (2014) en Eboundja (2020).