De Brabant Oost Award 2022


Begin 2020 startte de Afdeling Brabant Oost de Cursus Jureren onder leiding van Bondsmentor Jan Nabuurs. Na drie bijeenkomsten ging het land op slot in verband met corona en werd de cursus stilgelegd. Begrijpelijk. Zeker in een omgeving met diverse hotspots. (elk nadeel heb z’n voordeel)

De lockdown duurde veel langer dan verwacht en daarom werd gezocht naar een manier om het contact met de cursisten niet te verliezen. Een interessante optie om het geleerde in de praktijk te brengen, ondanks de lockdown, was het organiseren van een online fotowedstrijd. Ieder fotobond-lid uit de afdeling mocht één foto insturen en de cursisten zorgden voor de jurering. Geheel in de stijl van een veelgebruikte afkorting in die tijd werd deze wedstrijd de BOA, wat hier staat voor Brabant Oost Award. Het Afdelingsbestuur stelde een eerste prijs beschikbaar in de vorm van kostenloze deelname aan een door de afdeling aangeboden cursus.

Na de sluitingsdatum werden de inzendingen geanonimiseerd en doorgemaild naar de cursusleider, die de cursisten voorzag van een instructie en uiteraard ook de foto’s toestuurde. Zij waardeerden alle foto’s en stuurden hun bevindingen in. Alle scores werden opgeteld en dat bepaalde de uitslag. Naar goed gebruik bij een jurering werd die eerst nog in een (zoom)overleg met de cursusgroep doorgenomen om de puntjes op de i te zetten. De foto’s werden daarna openbaar besproken via Zoom met live-stream. Daarbij was uiteraard ook weer een rol voor de cursisten. Uiteraard werd ook de uitslag bekend gemaakt. De eerste prijs ging naar Martien van Dommelen van FC Kiekus.

Voor de cursisten bleek de wedstrijd de kers op de cursustaart. Deze eerste editie van de cursus werd uiteindelijk pas ver in 2021 afgerond waarna onmiddellijk een nieuwe groep startte.

En opnieuw gooide corona roet in het eten. Maar zelfs al was dat niet gebeurd, dan nog was er een nieuwe versie van de BOA gekomen, want het beviel enorm. Begin 2022 werd de inzending weer opengesteld en de afhandeling door de nieuwe cursusgroep ging op dezelfde manier als eerst. De coronamaatregelen zijn inmiddels afgebouwd en daarom vonden bespreking en uitslag deze keer plaats in een goed gevulde zaal in Erp. Live is toch een andere (en leukere) ervaring dan online. Cursisten en publiek/inzenders waren erg positief over deze avond.

De eerste prijs was deze keer voor Monica Oord van FG het Karregat.

Een echte fotowedstrijd jureren is een mooi extraatje bij de Cursus Jureren. De BOA lijkt een blijvertje.

Jan Nabuurs