Uitslag Digitale Fotowedstrijd Afdeling Brabant Oost van de Fotobond 2020

  • 1e prijs Suzanne Gruijters - Op handen gedragen
Zo’n twee weken geleden kreeg de jury de ingezonden foto’s toegestuurd en kon aan de slag. Dat is als volgt aangepakt. Elk jurylid heeft zelfstandig alle foto’s (meerdere keren) bekeken en vervolgens een score toegekend op de 10-punten schaal. Toen dat door alle drie de juryleden afgehandeld was, zijn die verzameld en opgeteld. Via een Zoom-verbinding zijn vervolgens alle foto’s doorgesproken en is gekeken of er nog enige aanpassing nodig was. Dat bleek zelden het geval. Er was veel overeenstemming en wederzijds begrip voor meningen en waarderingen en er was geen discussie over de einduitslag. 

De jury is verbaasd en teleurgesteld over het kleine aantal inzendingen. De fotografen uit Brabant-Oost hebben beslist meer goed fotowerk. Waarom dan niet ingezonden? Is door de corona-maatregelen iedereen ingedut en heeft men de publicaties gemist? In deze tijd heeft vrijwel iedereen toegang tot internet en daarmee de kans om op de hoogte te blijven. Je zou verwachten dan men, nu het aantal activiteiten helaas dramatisch laag is, daarom juist gaat zoeken naar extraatjes die nog wél kunnen. Clubbestuurders, die hun pappenheimers kennen, hadden mogelijk via een mail/nieuwsbrief iedereen ook nog even aan kunnen duwen. Maar goed, dat is allemaal achteraf. Er waren dus weinig foto’s. Dat betekende wél dat die allemaal ruim aandacht konden krijgen en dat is dan weer fijn.

Opvallend was de grote variëteit in genres, onderwerpen, en ook in benadering. Er waren foto’s die fantastisch opgebouwd en gekadreerd waren, maar we zagen er ook waar dat duidelijk minder was. Datzelfde geldt voor de nabehandeling. Vaak zijn foto’s zoals ze uit de camera komen vrij vlak. Door een goede nabewerking (contrast, helderheid, en dergelijke) kunnen ze nog veel winnen. Bij de inzendingen zagen we daar een aantal voorbeelden van. Dus wat aandacht voor je foto, maakt dat je beelden beter worden. Als kijker/jury zie je waarom de foto gemaakt is (en dat is een pré), het onderwerp/thema is goed gezien, maar qua eindresultaat liggen er nog kansen om te verbeteren. Binnen fotoclubs kan je elkaar hierop attenderen en van elkaar leren. 

Ook al lijkt het soms alsof je appels en peren vergelijkt, toch kom je als jury meestal snel tot een gezamenlijk eindoordeel, en dat was deze keer niet anders.

DE UITSLAG

In de categorie mensen:

3e plaats: Ton Buijs met de foto Darkwood

2e plaats: Martin van Wulfen met de foto Samen en toch alleen

1e plaats en winnaar: Suzanne Gruijters met de foto Op HANDEN gedragen

In de categorie vrij onderwerp:

3e plaats: Gilles de Rooij met de foto Vergane Glorie

2e plaats: Lieke van Grinsven van Aarle met de foto Bonenvaas

1e plaats en winnaar: Anita Evers met de foto After the rain

 

Met vriendelijke groet van de jury

Bart Zandbergen, Corinne van der Laar, Jan Nabuurs