‘Passievolle klik’ in K26 Oss, 10-9 tm 18-10

Van 10 september t/m 18 oktober is er bij K26 aan de Kruisstraat 26 in Oss de foto-expositie ‘Passievolle klik’ te zien van fotograaf en initiatiefnemer Ton Lotterman en 3 andere K26 fotografen:dit zijnMarion Vos, Petrus Nelissen en Eric Fluitsma.In het voorste deel van de ruimte worden in dezelfde periode foto’s van gastfotografen getoond. Van 10 september tot 28 september exposeert persfotograaf Ruud Rogier uit Oss samen met Eddy van Wessel, 3-voudig winnaar van de Zilveren Camera in de categorie fotojournalistiek.Van 1 t/m 18 oktober exposeren fotografen Martin Howard en Jan Soeterbroek, beiden uit Oss.

Ruud Rogier is bijna 40 jaar fulltime professioneel persfotograaf en kreeg met name nationale bekendheid door zijn foto’s van de protesten tegen de komst van een groot asielzoekerscentrum in het dorp Heesch. Ruud heeft Eddy van Wessel bereid gevonden om foto’s ter beschikking te stellen uit conflictgebieden waar veel asielzoekers vandaan komen.Eddy fotografeerde in Syrië de verwoesting van Aleppo. De foto’s van beide fotografen tonen de schrijnende parallelle werkelijkheden van oorlogen die mensen uit hun land verjagen en protesten tegen de opvang van dergelijke vluchtelingen in het onze.

Ton Lotterman toont 3 kleine fotoseries samengesteld uit op zichzelf staande foto’s. Ze zijn genomen door de jaren heen op verschillende locaties en achteraf thematisch met elkaar in verband gebracht. “Mijn foto’s ontstaan intuïtief. Je zou kunnen zeggen dat ik snapshots maak, maar ik doe dat wel heel serieus. Die ‘intuïtieve’ manier van fotograferen past volgens mij heel goed bij het medium, je legt iets vast binnen een fractie van een seconde. Dat kun je met geen enkele andere kunstvorm. Daar maak ik gebruik van. Ik laat het gebeuren en leg vast, niets meer en niets minder,” aldus Ton.

Marion Vos toont 7 studiofoto’s met slang, appels en vijgen en bomen. Ze noemt de serie Eva. “Toen ik met dit idee de studio inging, was één ding voor mij duidelijk: in principe komen die bladeren niet op de lichaamsplaatsen waar ze traditioneel horen. Naast de serie Eva hangen mijn foto’s van bomen. Je moet de boom zo fotograferen dat het interessant is , soms vallen boom en omgeving dusdanig samen dat er een fascinerende combinatie ontstaat. Naar die beelden ben ik eigenlijk altijd op zoek. Niet alleen qua bomen, maar eigenlijk qua alles. Mijn leidraad als ik op straat rondloop met m’n camera is: fotografeer niet wat mooi is, maar fotografeer wat interessant is, wat zeggingskracht heeft.”

Petrus Nelissen: “Met de fotoserie “Venus Betrapt” wil ik de autonome vrijheid van de fotograaf laten zien. Ik speel met de foto’s totdat ze datgene uitdrukken wat ik te zeggen heb. Ik schep er soms zelfs plezier in om een misleidende (surrealistische) werkelijkheid te scheppen. Ze zijn een demonstratie van vrije scheppingskunst.”

Erik Fluitsma, studeerde af aan de fotoacademie op het gebied van landschapsarchitectuur. Hij exposeert zijn meest recente werk.

Van 1 t/m 18 oktober exposeren de fotografen Martin Howard en Jan Soeterbroek uit Oss. Martin Howard toont een serie analoge landschapsfoto’s gemaakt met een klassieke 4 bij 5 inch grootformaat camera. Jan Soeterbroek laat moderne digitale fotografie zien. Beide fotografen zijn aangesloten bij fotoclub Focoss.