Micky Hoogendijk in de Muzeval

Woensdag 12 februari 2020, 20.00 uur, De Muzenval, Eersel
 Micky Hoogendijk (fotograaf, kunstenaar)
Over: De Muze van het Leven, mijn wereld met fotografie als kunst

Sinds oktober 2018 woont en werkt Micky Hoogendijk, na Amsterdam, Nagasaki en de VS, in Hoogeloon(!) De Kempen.  Een mooi moment voor een lezing en presentatie in de Muzenval Eersel. Het KW-Café en VolksUniversiteit de Kempen hebben haar gevraagd te spreken over de inspiratiebronnen bij haar werk en in haar leven. Of, zoals ze het zelf toen noemde over De Muze van het Leven!. Het boek The Artist Way van Julia Cameron speelt daarin een grote rol. Ze zal deze avond vertellen over (en laten zien van!) haar fotografisch werk, haar beelden/composities, hoe die tot stand zijn gekomen en wat haar beweegt om altijd in verwondering naar de wereld te blijven kijken. De bezoekers krijgen deze avond een kijkje achter de/haar schermen, over haar creativiteit, de kunst van de fotografie en de kunstenaar-in-jezelf. Hierbij zullen ook video-delen uit haar eigen ‘fotocursus’ te zien zijn. Aan het slot van de avond zal Micky meer van haar eigen werk tonen en ingaan vragen vanuit de zaal.

Dromen en leren

Hoogendijk is al meer dan 10 jaar actief als autonoom fotograaf. Hoe het begon? De laatste gift die ik ontving van mijn in 2009 overleden moeder, was een fotocamera. Het is dit gebaar geweest dat mijn leven veranderde. De fotocamera van mijn moeder werd katalysator, een nieuwe leidraad in mijn bestaan. Uitgangspunt van mijn werk is de ontmoeting, de droom, het object. Op de set zoek ik naar het instinct, de persoonlijkheid van mijn model. Als enig kind mocht ik alles doen waar ik zin in had. Ik zat vaak te knutselen, te tekenen en te schilderen in de woonkamer, dicht bij mijn moeder. Ik kan mij niet herinneren dat ik mij ooit verveelde. Misschien dat toen de basis gelegd werd voor de concentratie die ik nu dagelijks vind om uren achtereen nonstop te werken aan de digitale uitwerking van mijn foto’s. Het is een vrolijk proces van eindeloos uitproberen, dus ook veel leren.

Tien jaar fotograaf/kunstenaar

Micky Hoogendijk (1970, Amsterdam) is fotografe, actrice, presentatrice en fotomodel. Hoogendijk voelt zichzelf zowel achter, als voor de camera op haar gemak. Ze  verrichtte jarenlang in binnen- en buitenland modellenwerk, bijvoorbeeld voor Nederlandse couturiers als Mart Visser. Ze werkte ook als televisie- en filmactrice. Van 2000 tot 2002 speelde Hoogendijk in Goede tijden, Slechte tijdenGeregeld treedt zij op in talkshows en publieksmanifestaties. Hoogendijk begon vanaf 2009 een loopbaan als fotograaf en kunstenaar. Ze maakte voor Photofacts een on-line-cursus Van Beeld naar Kunst. Haar foto’s zijn te zien geweest op exposities in binnen- en buitenland. In 2017 had ze haar eerste overzichtstentoonstelling ‘Through The Eyes Of Others’ in Museum Jan van der Togt (Amstelveen) en kwam haar eerste gelijknamige fotoboek uit. Tentoonstellingen in Museum Jan Cunen (Oss) en het CEART Museum (Tijuana Mexico) volgden. Verwijzend naar religie, mythologie, maskerade en genderneutraliteit, neemt zij stelling binnen het aanbod van de autonome fotografie. Dwars op de puriteinse tijdgeest, terugkerend in sommige delen van de Westerse wereld, onderzoekt zij ook de betekenis van het naakt in de fotografie. Het fotografisch werk van Hoogendijk laat de laatste jaren steeds beelden zien waarin ‘een (naakt)model en een idee’ centraal staan. Beelden die hun kracht ontlenen aan de zichtbare kwetsbaarheid van de modellen. Maar hoe doe je dat, een vertrouwensband creëren op ‘de set’? Hoogendijk heeft de gave om de modellen zover te krijgen dat zij hun masker laten vallen en zich kwetsbaar durven op te stellen. Het maakproces gaat ‘na de foto’ verder door middel van digitale schilder-technieken.

Sinds kort maakt Hoogendijk ook ‘video-installaties’.

Praktische Informatie

Woensdag 12 februari 2020, 20.00 uur, De Muzenval, Eersel

Kaarten € 12,=, online via https://www.volksuniversiteitdekempen.nl/  of..

Kopen/ophalen bij Primera Eersel, Nieuwstraat 35B. Of voor aanvang van de voorstelling (indien plaats!)

Aangezien deze avond een samenwerkingsverband is tussen de VolksUniversiteit en het KW-Café valt deze niet binnen het abonnement.