Lezing door Greetje van Son

Het was druk met fotografen in Eerde op 12 november… Iedereen kwam voor een lezing die Fotobond Brabant-Oost had georganiseerd. Greetje van Son uit Waalre zou die avond vertellen over haar werk en haar aanpak. Greetje is dan ook geen onbekende, zowel lokaal als internationaal trekken haar foto’s de aandacht.

Voor de pauze vertelde Greetje ontspannen over haar achtergrond in de fotografie en hoe ze te werk gaat. De nadruk ligt deze avond op architectuurfotografie. Greetje vertelt dat ze heel bewust op reis gaat om bepaalde gebouwen vast te leggen. Ze let daarbij vooral op de details van het gebouw, zoals een raampartij of een bepaalde trap. Dat was ook een belangrijke les in de presentatie, ga opzoek naar de spannende details in de architectuur, en werk die thuis verder uit…

 

Maar ze vergat ook het geheel niet, zo ik zag een heel bijzondere foto van het moderne Havengebouw in Antwerpen met een spiegeling waardoor het iets weg had van een schip. Hoe briljant!

Na de pauze liet Greetje onder andere haar ‘Fine Art’ foto’s zien in een soort ruwe versie en daarna wat het eindresultaat geworden was. Ze gaf daarbij duidelijke hints over de bewerkingsstappen. Hier was de les, schroom niet om bewerkingen toe te passen. Zeker als je Fine-Art foto’s nastreeft is dat een onderdeel van je proces. Het was heel boeiend om die verschillen te zien en haar creativiteit te bewonderen. Een ogenschijnlijk niet spannende (soms bijna doodgewoon ogende) foto werd omgetoverd in een meesterwerkje, je moet er doorheen kunnen kijken en de creativiteit ruimte geven.

Het ontlokte Carel Bullens tijdens zijn afsluiting de oproep (met een knipoog), dat we thuis ‘misschien allemaal nog eens goed moeten kijken naar onze ‘net niet’ foto’s.’

Een mooie avond.

Verslag: Wicher Bos