Programma met lezingen & masterclasses van inspirerende fotografen 25 mei

Op zaterdag 25 mei organiseert museum van Bommel van Dam samen met Fotobond Limburg een fotografie symposium. Centraal staat de tentoonstelling Machteld Schoep – Schoonheid waar momenteel ruim 75 foto’s te zien zijn van de Venlose fotograaf Machteld Schoep (1962 – 2019). Aan de hand van de thema’s uit de expositie – de mens, architectuur en schoonheid van het alledaagse – is een programma samengesteld met inspirerende lezingen en masterclasses van voormalig Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burgfotograaf Harry Cockfotograaf Peter Nientied en kunstenaar Jasmijn Duterloo. Het wordt een dagvullend programma, inclusief lunch, op verschillende locaties in Venlo. Alle deelnemers krijgen de kans om mee te doen aan de flankerende fotowedstrijd en maken kans op een bijzondere prijs: de 3 winnende foto’s worden toegevoegd aan de tentoonstelling Schoonheid!

Alle zaken op een rijtje

Het programma

  • 10:00 – 11:00 uur: Ontvangst en bezoek tentoonstelling Machteld Schoep – Schoonheid
  • 11:00 – 11:15 uur: Introductie door curator Sjors Bindels
  • 11:30 – 13:00 uur: Lezing door Jan Dirk van der Burg

Over non-normatieve schoonheid, hoe je de wereld om je heen kan begrijpen met fotografie en waarom de Fiat Panda de allerbeste auto is die een fotograaf kan bezitten. Aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen collectie, uit de collectie van Machteld Schoep en uit de fotografiegeschiedenis laat voormalig Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg zien wat goed om je heen kijken kan opleveren. Spoiler: heul veul! Zeker als je ook het stijlmiddel humor de waardering kan geven die het verdient.

  • 13:30 – 14:30 uur: Lunchbuffet
  • 14:30 – 16:00 uur: Masterclasses door Jasmijn Duterloo, Harry Cock & Peter Nientied

Is het lelijk? Heeft het schoonheid? En waar past de mens hier in? Tijdens deze masterclass verken je de menselijke maat in zijn omgeving en de compositieregels van de fotografie. Dit alles in de visie van Machteld Schoep, die in de meest lelijke gebouwen, landschappen en texturen echte schoonheid ontdekte en wist vast te leggen. Onder begeleiding van kunstenaar Jasmijn Duterloo leer je over de compositieregels, verhoudingen en texturen in fotografie. Ga je mee op onderzoek uit?

Een paar jaar geleden maakte pers- en documentairefotograaf Harry Cock een boekje met de titel Onaanzienlijke Plekken. Een serietje beelden in zijn woonplaats, gemaakt van plekken en situaties waar je normaal gesproken niet op let en waar je aandacht niet blijft hangen. Die manier van kijken bleek een schat aan nieuw materiaal op te leveren. Dichtbij huis en alledaags.

Veel architectuurfotografie gaat over een gebouw in ideale omstandigheden, waarbij de focus ligt op structuren, lijnen, details of abstracties. Een alternatieve benadering – en uitgangspunt in deze masterclass – is de gebouwde omgeving als onderdeel van de samenleving. Die laat architectuur zien in samenhang met de plek en de ruimte en probeert de ervaringen van mensen over te brengen via beelden. Het vraagt van de fotograaf om naast het oog ook andere zintuigen in te zetten om sfeer en karakter over te brengen aan de kijker. Aan de hand van 100 foto’s behandelt fotograaf Peter Nientied thema’s als ‘het domein’, ‘architectuur zien en ervaren’ en ‘de gebouwde omgeving als portret’.

  • 16:00 uur: Afsluiting

Alle deelnemers krijgen bovendien de kans om mee te doen aan de flankerende fotowedstrijd, waarbij de masterclass docenten zullen jureren. De prijs? De 3 winnende foto’s krijgen een plek in de tentoonstelling Machteld Schoep – Schoonheid!