Ine Lamers en Elian Somers 03.09.2022 – 15.10.2022

The Streets Are our Brushes, the Squares our Palettes

Beeldend kunstenaars Ine Lamers en Elian Somers doen al jaren, onafhankelijk van elkaar, onderzoek naar actuele utopieën, voormalige utopieën en de verbeelding daarvan. Vanuit hun gedeelde interesse in politieke systemen, ideologie en architectuur ontwikkelen zij bij Pennings Foundation voor het eerst een gezamenlijke expositie. Een spannende opstelling van fotografische en filmische beelden, cartografische tekeningen en audiowerken nodigt de toeschouwer uit om deel te worden van een zoektocht naar een onbereikbare ideale stad.

Ine Lamers toont de cinematografische installatie Radiant Screen, een werk in ontwikkeling, dat de afsluiting vormt van haar meerjarige Proyekt Z/Ж. Met vier schermen omcirkelt dit werk de gesloten, geheime stad Ж, een voormalige socialistische utopie in Siberië. Via gevonden beelden, reconstructies en via verhalen van insiders ontstaat geleidelijk een dubbelzinnig beeld van de ontoegankelijke stad. Maar hoe betrouwbaar of gekleurd is dit beeld?

Elian Somers presenteert twee ruimtelijke installaties Ecumenopolis en Capital City, die beide het resultaat zijn van haar onderzoeksproject A Stone from the Moon. In deze installaties wordt de toeschouwer meegenomen naar een modelstad van de toekomst – binnen en buiten de context van een ideologische en geopolitieke strijd.

Het landschap neemt in de hele tentoonstelling een prominente plaats in; het toont zich in bewegende en stille beelden, afwisselend als een magisch landschap, een utopisch landschap, een revolutionair landschap, of als een gelaagd, toxisch landschap.

De kunstenaars werken voor hun expositie samen met ontwerper Claus Wiersma. Tijdens de expositie vinden verschillende publieksactiviteiten plaats en kun je de kunstenaars ook persoonlijk ontmoeten. Meer informatie is t.z.t. te vinden via de website en social media van Pennings Foundation.

Ine Lamers (Wijchen 1954), woont en werkt in Rotterdam. Studeerde aan AKI in Enschede en Jan van Eyck Academie in Maastricht. Doet al jarenlang onderzoek (fotografie en video) naar de relatie tussen ideologie (socialisme en communisme), stadsarchitectuur en landschappen.
“Als kunstenaar wil je het hebben over samenlevingen. Voor mij is kunst het middel om dat te doen en te onderzoeken.”

Elian Somers (Sprang-Capelle 1975), woont en werkt in Rotterdam. Studeerde architectuur aan TU Delft en behaalde haar Master Fotografie aan AKV | St. Joost. Vanuit deze achtergrond onderzoekt Elian Somers het stedelijk utopische landschap, in het bijzonder de wisselwerking tussen architectuur en stedenbouw, ideologie en (geo-)politiek.

Met dank aan: Anke Bangma
Deze expositie werd mede mogelijk gemaakt door financiële ond

Opening:
Zaterdag 3 september 16.00- 18.00 uur
Gratis toegang, wel graag aanmelden via de website.

De expositie is te zien van 3 september t/m 15 oktober 2022 bij Pennings Foundation,
Geldropseweg 63, Eindhoven. Open woensdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.