Fotograaf Hans Sibbelee en de Nijmeegse universiteit 26 juli 2023 – 30 november 2023

Radboud Erfgoed presenteert een mini-tentoonstelling over het werk van fotograaf Hans Sibbelee (1915-2003) in de tijdelijke locatie van het Valkhof Museum. De presentatie geeft zicht op het bewogen leven van Sibbelee. Beelden van Nijmegen liggen naast onder andere foto’s van middeleeuwse kunst en communistisch China.

Hans Sibbelee was een productief fotograaf met een bewogen leven. Als overtuigd communist vocht hij tegen fascisten in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij lid van het verzet en tijdens de Koude Oorlog reisde hij met zijn camera door Rusland en China. Later was hij nauw verbonden met de Nijmeegse universiteit door zijn samenwerking met professor Frits van der Meer, hoogleraar Kunstgeschiedenis. Sibbelee besloot daarom zijn hele fotografische collectie te schenken aan het Centrum voor Kunsthistorische Documentatie van de Radboud Universiteit. Hiermee verwierf de universiteit een van de belangrijkste fotocollecties uit het midden van de twintigste eeuw, met daarin zowel vrij werk als werk in opdracht.

De mini-tentoonstelling in de Radboud Erfgoed ladekast nodigt uit tot snuffelen. Iedere lade laat een ander hoofdstuk van Sibbelees werk en leven zien. Trek een lade open en laat de indrukwekkende foto’s op je inwerken. Van de Amsterdamse bezettingstijd en de oude elektriciteitscentrale in Nijmegen tot het communistische China.

De Radboud Universiteit en het Valkhof Museum werken structureel samen en dragen samen bij aan de wisselwerking tussen de kunsten en de wetenschap. Door ontmoetingen, toenadering en verdieping van discussies slaan de beide instellingen gezamenlijk een brug naar de samenleving. In de terugkerende ladekast van Radboud Erfgoed laat de universiteit de bezoekers van het museum telkens een ander stukje van de universitaire collecties zien. Je bezoekt de mini-tentoonstelling in de tijdelijke locatie van het Valkhof Museum aan Keizer Karelplein 33.

26 juli 2023 – 30 november 2023

Valkhof Museum
Keizer Karelplein 33
6511 NH Nijmegen
024-3608805
Het museum is geopend dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur.