Foto Online Juryverslag 2e editie 2022

Foto Online is een digitale fotowedstrijd voor alle leden van de Fotobond, die vanaf 2022 tweemaal per jaar wordt gehouden.

Deze wedstrijd wil nadrukkelijk openstaan voor de beginnende fotograaf.
Het is een mooie gelegenheid om je werk te laten toetsen door een vakjury.

Er werden voor deze 2e editie 2022 690 foto’s ingezonden. Naast Vrij Onderwerp was het deze keer het genre Reisfotografie. Dit genre bleek tevens een valkuil voor veel fotografen. Een mooi landschap is voor veel fotografen het ultieme vakantiegevoel en deze foto’s werden dan ook veelvuldig ingezonden. Binnen de fotobond zoeken we toch net even dat extra’s in de fotografie, een foto met een vraag, verhaal of wat meer inhoud.

Een reisfoto met een verhaal trekt de kijker de foto in, spreekt aan en probeert te ontdekken wat er zich afspeelt. Heldere, sprekende kleuren en het contrast kunnen ook het onderwerp zijn. Een goede reisfoto maakt nieuwsgierig, de beschouwer wil er zelf naartoe en ervaren. Mensen fotograferen vergroot de zeggingskracht van de reisfoto en vertelt ook meer over de plek dan een foto van een gebouw. Het vereeuwigen van de romantiek, het fraaie licht, de kleuren, de cultuur en het verhaal, meerdere facetten daarvan in één beeld samengebracht maken dit tot een topfoto.

Bij de foto’s in het vrije onderwerp waren de onderwerpen erg uiteenlopend. Sommige foto’s ingestuurd onder het thema reisfotografie hadden beter onder het vrije onderwerp ingezonden kunnen worden en visa versa. Soms scheelde ook dat een of meerdere punten wat natuurlijk erg jammer is. Als jouw foto minder gescoord heeft kijk dan eens naar de winnaars dan zul je zien dat die foto’s net dat beetje extra’s hebben, zoals vervreemding, bewerking of qua verhaal.

Al met al hebben wij een leuke mix van gevarieerde fotografie voorbij zien komen en weer een mooi aantal winnaars weten te scoren. Vijf inzendingen krijgen Zilver en

25 inzendingen krijgen Brons.

Dank voor alle inzendingen. Het was voor ons als jury een eer jullie foto’s te mogen jureren.

NOOT: van de 30 geselecteerde beelden zijn en er slechts 7 reisfoto’s

Marga Nuijs, Frans Smets, Corinne van der Laar

Wil je alle winnenden en overige foto’s bekijken, klik dan hier.