Derde fotofestival Goeikes van Start

Na een tussenpauze van 3 jaar is op 19 mei  het derde Goeikesfotofestival gestart . Het thema is dit keer ‘Achter de Schermen’. Daarvoor werden 11 gepassioneerde fotografen een jaar lang begeleid in het maken van een eigen serie en
werden workshops gegeven aan 20 Helmondse grootmoeders en -vaders, bijna 100 leerlingen uit het basis- en middelbaar onderwijs en 4 Oekraïense vluchtelingen. Ook laten 6 (oud-)studenten van NAvB en Koning Willem I-college hun afstudeerwerk zien en worden er foto’s getoond van instagramsensatie Kenny Deuss (@onadventurewithdad) en journalist Mark van Wonderen.

Foto’s met een verhaal
Tijdens fotofestival Goeikes zijn 23 bijzondere fotoseries te zien in het centrum van de stad. Van een serie over leven met dementie en mannen in vrouwenkleren tot een regenboog bestaande uit bijna 700 foto’s en dronebeelden van duurzaamheidsprojecten in Nederland.

Een van de meest opvallende series voor deze editie komt van Els Berghout. Zij fotografeerde verschillende ouders in de eerste uren nadat zij hun ongeboren kind verloren. Een aantal van deze ouders delen via Goeikes de liefde voor hun stil geboren baby.

In een andere serie laat Julia Bogachova foto’s zien van haar dochter Maria. De Oekraïense vluchtelinge fotografeerde 2 jaar lang een onbezorgd kind: zowel in Oekraïne als in Nederland. Wie naar de foto’s kijkt zou niet denken dat er op de achtergrond een oorlog gaande is. Maria krijgt daar zo min mogelijk van mee. Julia probeert dat zo lang mogelijk zo
te houden.

Op een vrolijkere noot delen 20 Helmondse oma’s en opa’s hun beste gerechten voor de serie Achter Grootmoeders Keukendeur. Onder begeleiding fotografeerden de 75-plussers de ingrediënten en verzamelden de recepten. Het resultaat is vanaf 19 mei te zien in de Kasteeltuin, maar wordt ook gebundeld in een kookboek dat op 20 mei uitkomt.

Programma
Het fotofestival is van 19 mei tot en met 25 juni te zien op het Piet Blomplein, in de Kasteeltuin en in de Bibliotheek. De officiële opening vindt plaats op 21 mei in Post#5700 aan de Watermolenwal te Helmond. Kaartjes daarvoor zijn te koop via de website van Goeikes. Daar kun je je ook inschrijven voor diverse workshops en lezingen die gedurende
de festivalperiode plaats zullen vinden.

Meest laagdrempelige fotofestival van Nederland
Na de edities ‘Helmonders in Beeld’ (2018) en ‘Het Jaar van Lucas Gassel’ (2020) besloot Stichting Goeikes flink uit te breiden. Het team, dat voorheen voornamelijk bestond uit fotograaf en oud-stadskunstenaar Tahné Kleijn, werd uitgebreid met docent Bram Verhees, architect Frank van de Loo en vormgeefster Tessa Kuipers. Samen spraken zij de ambitie uit om Goeikes uit te laten groeien tot het meest laagdrempelige fotofestival van Nederland.

De 4 locaties van Goeikes zijn dan ook gratis te bezoeken en tijdens het festival worden er workshops en lezingen aangeboden voor slechts € 3,50 inclusief een consumptie. Daarnaast is de luxe catalogus met 160 pagina’s aan prachtige kleurenfoto’s te koop voor € 21,95 op verschillende verkooppunten in de stad. Goeikes: Achter de Schermen wordt mede mogelijk gemaakt door toekenningen van o.a. Impulsgelden (Kunstloc), VSB Fonds, Gemeente Helmond, Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds.