Basismentoraat: Terreinverkenning voor fotografen door Jan Nabuurs

Vijf bijeenkomsten voor amateurfotografen onder leiding van Bondsmentor Jan Nabuurs. Het is geen klassiek mentoraat met intensieve persoonlijke begeleiding, maar het plan is om door presentatie/instructie en opdrachten de nodige kennis en ervaring over te dragen. Het zal gaan over diverse aspecten die jouw werk als fotograaf beïnvloeden. Daar kan je mee aan de slag om jouw eigen fotografie te laten groeien. Het zal een combinatie worden van ‘les’ en ‘workshop’, waarbij je natuurlijk ook het nodige kan opsteken van hoe anderen bezig zijn met fotografie. Dit ‘Basismentoraat’ heeft de volgende opbouw.

1e bijeenkomst: Ieder zijn/haar meug
Wat voor fotograaf ben jij? In welk soort foto’s voel jij je bij thuis? Welke andere genres bestaan in de fotografie? Wat kan jíj́ leren van die andere takken in deze sport?

Doel: deelnemers ervaren dat er meerdere wegen naar Rome leiden (en dat die andere wegen ook respect en aandacht verdienen)

2e bijeenkomst: Wat maakt de foto
Wat is er nodig voor een goede foto en hoe wordt een foto opgebouwd? Foto’s analyseren met de beeldelementen als gereedschap. En vervolgens nadrukkelijk en bewust gaan oefenen in het gebruik van die beeldelementen.

(Doel: Deelnemers ervaren dat beeldelementen te gebruiken bouwstenen voor een foto zijn)

3e bijeenkomst: Creativiteitstrainin
Hoe ga je aan de slag als je vastloopt of geen nieuw startpunt kan vinden? Diverse methodes die je vooruit helpen komen aan bod. Uiteraard volgt er een foto opdracht…

(Doel: Aanreiken praktisch toepasbare technieken, maar ook laten ervaren dat uit het werk van anderen veel inspiratie te halen is, zonder dat het “na-apen” wordt)

4e bijeenkomst: Als de foto genomen is….
Na de klik blijkt de foto vaak nog niet te zijn zoals je die voor ogen had. Nabewerking, selectie, presentatie, en wedstrijden. Wat zijn de mogelijkheden? Wat is nodig? Wanneer ben je tevreden?

(Doel: Deelnemers aanmoedigen tot meer ambitie en kwaliteit in foto’s)

5e bijeenkomst: Hoe verder…
Evaluatie en afsluiting. En vooral de vraag: Hoe ga je zelf verder? Hoe blijf je jezelf uitdagen? VERbeelding en diepgang; Hoe ontwikkel je een eigen (foto)handschrift; Seriematig werken; enzovoort.

Deelnemers sturen hun werk telkens digitaal in via mail en zijn er mee akkoord dat dit getoond wordt in een presentatie aan de groep.
Na elke bijeenkomst volgt er een verslagje via mail. Deelnemers kunnen tussentijds mailen om extra uitleg, klankborden, of wat dies meer zij.

Kosten: 35 Euro per persoon

Data: voorjaar 2023 (woensdag 15 feb, 15 mrt, 19 apr, 17 mei, 14 juni en 5 juli)

Locatie: Café zaal de Paal, Hezelstraat 26, Erp.

Voor aanmelden klik hier.