AI: Reality is the new fiction 23 november

‘Reality is the new fiction’ 

Hoewel velen het nog steeds geloven, heeft fotografie nooit echt de waarheid kunnen tonen; fotografie is vanuit nature subjectief en heeft te maken met vele vervormingen en leunt op een beeldgeschiedenis die niet mondiaal is. Fotografie is een feest, maar is ook terechtgekomen in een draaikolk van veranderingen en technologische ontwrichtingen. En nu komen daar de duizelingwekkend snelle ontwikkelingen van Artificial intelligence (AI) over heen. Lars Boering neemt je mee door een geschiedenis van fotografie, technologische ontwikkelingen en laat je nadenken over AI en beeld. 

Wat kunnen we of moeten we nog geloven? Is fotografie in staat overeind te blijven nu we niet meer weten wat we zien en/of geloven? Niet op zoek naar de waarheid die er niet is in fotografie, maar op zoek naar betrouwbare informatie in een wereld waar niets is wat het lijkt, en zelfs dat niet. 

– Bij voldoende belangstelling van Engelstaligen wordt de lezing in het Engels aangeboden – 

Lars Boering (1969) studeerde o.a. politieke wetenschappen en communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is adviseur fotografie, docent, verzamelaar en consultant. Hij is directeur van het European Journalism Centre en oprichter van Triggertale.com, een platform voor visuele communicatie en storytelling. Hij is de initiatiefnemer van beroepsvereniging DuPho en talkshow ‘De donkere Kamer’. Van 2015 tot 2021 leidde hij de World Press Photo Foundation en heeft deze omgevormd tot een organisatie die nu meer is dan een wedstrijd. Momenteel is hij lid van de werkgroep die een mondiaal handvest voor kunstmatige intelligentie voor de journalistiek ontwerpt en definieert. 

Locatie: Eindhoven, Geldropseweg 63, 5611 SE Eindhoven, Nederland

Tijd: 23 nov 20:00 – 22:00