Retrospectief door Harry Gruyaert 29/9 tm 28/2/2021

Harry Gruyaert, retrospectief

 

Museum Helmond presenteert de eerste overzichtstentoonstelling van de Belgische fotograaf Harry Gruyaert in Nederland. Gruyaert werd in 1941 in Antwerpen geboren en geldt als de Europese pionier van de kleurenfotografie. Hij fotografeert zowel de hectiek van de straat als de stilte van een kustlandschap. Gruyaert is sinds 1982 lid van het fotoagentschap Magnum Photos.

Gruyaert ontdekte in de jaren zeventig van de vorige eeuw de rijkdom van kleur. Kleur was in de fotografie tot dan toe voorbehouden aan reclamefotografie. In Gruyaerts fotografie zien we verzadigde kleuren, met vaak opvallende accenten in rood, groen of blauw. ‘De kleur is een middel, een manier om datgene wat ik zie te beeldhouwen. De kleur illustreert geen onderwerp of een scène, maar is een waarde op zichzelf’, aldus Gruyaert. Daarnaast bepalen licht en contrasten zoals clair-obscur veelal de beleving van zijn foto’s.

29 september 2020 – 28 februari 2021

Museum Helmond (Kunsthal)
F.J. van Thielpark 7
5707 BX Helmond
0492-587716
info@museumhelmond.nl
www.museumhelmond.nl
@MuseumHelmond (twitter)

Het museum is geopend dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op 1 januari, tijdens carnaval (zaterdag t/m maandag), eerste paasdag en eerste kerstdag.
Koop je ticket voor Museum Helmond online en reserveer een datum en tijd naar keuze. Dit is verplicht volgens de laatste richtlijnen in verband met Covid-19. Heb je al een ticket gekocht online maar zonder tijdslot, dan kun je uiteraard het museum bezoeken en noteren we je aankomsttijd aan de balie.