Online expo Fotogroep Waalre

Afgelopen jaar

In februari 2020 hielden wij als Fotogroep Waalre onze gebruikelijke jaarlijkse expositie: met ingelijste afdrukken, opgehangen aan zwarte borden. Er was een weekend lang de gelegenheid om de fotografen te spreken, wellicht een ad-hoc rondleiding te krijgen, een bar voor koffie, en … de bekende stembriefjes.

We waren hiermee in februari 2020 net op tijd: een maand later sloeg de pandemie in Nederland toe. Onze fotobesprekingen doken vervolgens onder als online sessies.

Online Expo 2021

Dit jaar, vanaf zaterdag 22 mei, houden wij (“je mot wat”), een online-expositie. Vooral om werk gemaakt tijdens de digitale onderduik periode aan het publiek te laten zien.

De expo is bedoeld om bekeken te worden op grotere schermen. In HD of nog liever 4K resolutie: laptop, desktop, tablet, televisie, in Ahoy. Op een telefoon is het beeld namelijk eigenlijk te klein (al kan je op individuele foto’s inzoomen). 

De opzet is ook bedoeld om series van foto’s als series tot hun recht te laten komen (“bord” met meerdere foto’s tonen), maar ook om individuele foto’s beeldvullend te kunnen bekijken.

Nadelen, maar ook voordelen

Online exposeren heeft uiteraard zijn nadelen. Geen begroeting bij binnenkomst. Geen bijpraten met oude bekenden. Geen ingelijste print te winnen (een keus: je kunt wel gewoon de fotograaf benaderen). En de mogelijkheid dat uw scherm toch niet optimaal is. Maar vooral: enkele leden die deze jaar het exposeren overslaan wegens al dat digitale gedoe.

Echter, volgens geleerden, hep ieder nadeel ook zijn voordelen:

    • De drempel om te komen (en weer te vertrekken) is veel lager.
      Je kunt bijvoorbeeld vrienden in het buitenland uitnodigen. Of je buren, collega’s of je sportclub: “hier is een link, misschien is het iets voor jou“.
  • De expositie kan vier weken lang bezocht worden. En binnen die periode nooit gesloten.
  • De organisatie is wat minder werk (mits je e.e.a. handig opzet, dank aan Erik van Geest voor zijn handgemaakte PHP website). Geen geprint, geen lijsten, geen zware borden, geen tellen van stembriefjes. En geen zaalhuur (liet onze penningmeester iets te enthousiast weten).

Waar en wanneer?

De site gaat op 22 mei open onder www.fotogroepwaalre.nl/expo_2021. Het is dus net opengegaan. De foto’s zullen vier weken lang te zien zijn.

Na 19 juni (na vier weken) verdwijnt de mogelijkheid om te stemmen op favoriete foto’s. En kort daarna zullen wij per e-mail en via een bericht onze website de stemuitslag bekend maken.

Mailinglijst
 
Wij gaan heel zuinig om met onze  verzendlijst: u krijgt slechts enkele keren per jaar bericht over een expositie. Als U van deze lijst verwijderd zou willen worden, is er soms in uw e-mail programma een “unsubscribe” knopje of linkje. Dat werkt geheel automatisch. Een kort verzoekje naar admin@fotogroepwaalre.nl kan ook.