J&B – Eindhoven, Work in Progress 30.08.2020 – 10.10.2020

Het Rotterdamse kunstenaarsduo J&B (Jacob en Bert) gaat na Rotterdam, Amsterdam en Dordrecht nu in Eindhoven een project in een wijk realiseren.

Thema is de invloed van technologie en automatisering op onze arbeidsmarkt en maatschappij. J&B ziet Eindhoven, met haar trotse werkende bevolking, met industriële sporen, en haar huidige vooraanstaande ontwikkellabs, als ideale locatie en inspiratie voor dit project.

De presentatie bij Pennings Foundation bestaat uit een video-installatie dat in haar opzet poëtisch schuift tussen de menselijke omgeving van de straat en de meer abstracte wereld van de technologie, zoals algoritmes en robotisering.

Met behulp van personages en sculpturale rekwisieten, zoals maskers van spiegelglas, stelt J&B de vraag of technologie ontmenselijkt. J&B verbeeldt de werkende mens en plaatst het in een ander licht. Zet de mens zichzelf op een zijspoor?

Uitgangspuntpunt voor de video-installatie vormt een werk van Gilbert & George: Are you angry or are you boring? Het werk uit 1977 bevindt zich in de collectie van het Van Abbemuseum. Are you angry or are you boring? toont drukke straatbeelden die associaties oproepen met onlusten, rellen en activisme. Deze hectische beelden vormen een tegenstelling met de beelden van Gilbert en George, keurige mannen in kostuum. In de context van de hedendaagse maatschappij kun je een vergelijkbaar contrast zien tussen ‘saaie’ techneuten en de onrust die hun technologieën en automatisering teweegbrengen. Future phobia, of is de onrust terecht?

Dit nieuwste J&B videowerk Work in Progress brengt een dag en een nacht in Eindhoven in beeld. Een personage met spiegelmasker is met zijn Boombox met rapmuziek te zien in verschillende werk- situaties in Eindhoven: in een gerobotiseerde productielijn, afwassen in een restaurant, ontwerpen op een computer, straatvegen en meer). Het personage en de rappende Boombox hebben het over werk en de invloed hiervan op ons leven, angry of juist boring?

De rap is speciaal voor dit werk gemaakt door de Eindhovense rapper Miggs de Bruijn.

De installatie bestaat uit een combinatie van het videowerk en witte sculpturen met stijlvolle zwarte composities en gravures erop en erin gekerfd. De sculpturen doen denken aan straatmeubilair, zoals kliko’s, abri’s en heipalen. Ze zijn gemaakt van het wegwerp-materiaal piepschuim. De composities op de sculpturen zijn gebaseerd op meningen en creatieve uitingen van de straat. Daarmee transformeren de sculpturen in totempalen vol symboliek. Over de sculpturen heen wordt de video-installatie getoond. De beschouwer is tevens voorbijganger.

Het Rotterdamse kunstenaarsduo J&B laat zich inspireren door de straat en gebruikt gevonden materialen en meningen van de straat. J&B gelooft in ‘street-wise’: de creativiteit, het geheugen en de wijsheid van de straat. J&B maakte in 2018 voor Nieuw Dakota in Amsterdam de installatie: Noord, Staat van de Straat. Als uitgangspunt voor het project documenteerden J&B in Amsterdam Noord alle uitingen op straat zoals stickers, posters en graffiti. Zo werd het sociale weefsel van Noord in kaart gebracht, een archeologie van de straat. In het werk van J&B komen deze straat-uitingen, vermengd met maatschappelijke issues, tot leven. J&B laat de samenleving commentaar op zichzelf geven. Het duo is hierin schatplichtig aan Gilbert & George die voor de serie The Dirty Word Pictures teksten gebruikten die ze op straat vonden.

Jacob (Den Haag, 1967) volgde de opleiding Natuurkunde aan TU Delft. Bert Frings (Heerlen, 1972) volgde zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en De Ateliers in Amsterdam. Sinds 2015 vormen ze het kunstenaarsduo J&B.

De expositie Eindhoven, Work in Progress is van 30 augustus 2020 t/m 10 oktober 2020 te zien bij Pennings Foundation, Geldropseweg 63 te Eindhoven. Open woensdag t/m zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Opening: zondag 30 augustus 2020 van 15.00 tot 17.00 uur.