Bored in the House 2 oktober 2021 – 16 januari 2022

Honderden foto’s maakte Isabelle tijdens de lockdowns van 2020 en 2021. Het zijn tijdsdocumenten die zowel een universeel gedragen gevoel vastleggen als naadloos passen in haar fotografische oeuvre.

‘I’m bored in the house, and I’m in the house bored.’ De tekst van het nummer van Tyga en Curtus Roach, waaraan de tentoonstelling zijn titel ontleent, beschrijft zo’n beetje ieders mood van het afgelopen jaar. Zo ook die van Isabelle Wenzel (Wuppertal, Duitsland 1982). Niet door eenzaamheid, stilte of verveling, maar door een aanhoudende herhaling van de dagelijkse drukte van een jong gezin binnen de muren van een appartement. Isabelle: ‘Deze fotoserie ontstond door de behoefte om in alle luidruchtigheid een momentje voor mezelf te vinden. Op ieder moment dat zich daarvoor leende, maakte ik werk.’

Isabelle: ‘In ieder werk zie je hoe ik me op dat moment voelde. Als een kamerplant, die eigenlijk buiten in de natuur zou moeten staan, maar binnen wordt gehouden. Of dat je soms gewoon even met je hoofd tegen de muur zou willen bonken.’ In de opgelegde bescherming van het huis klimt ze tegen de muren of hangt ze lusteloos over een open deur gedrapeerd. Vervreemdende taferelen, die tegelijk zo herkenbaar zijn en uitdrukking geven aan hoe we ons soms allemaal voelen.

Bored in the House toont meer dan honderd recente werken van de fotografe. In de tentoonstelling biedt Isabelle daarnaast ruimte aan een vijftal makers in uiteenlopende disciplines, die reageerden op een open call met de vraag hoe zij de lockdowns overleefden.

Isabelle Wenzel (Wuppertal, Duitsland 1982) studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en is naast beeldend kunstenaar ook geschoold acrobaat. Haar lichaam is steevast te zien op haar foto’s. Binnen de seconden die de zelfontspanner haar toestaat, neemt ze een ogenschijnlijk onmogelijke pose aan en blijft deze vasthouden totdat de camera heeft geklikt.

2 oktober 2021 – 16 januari 2022

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
0412-798000
info@museumjancunen.nl
www.museumjancunen.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.