Warm Woensel West Kees Martens 16.11.2022 – 28.01.2023

Fotograaf Kees Martens woont al meer dan 30 jaar in Woensel West, naar volle tevredenheid. Hij heeft de wijk in het noordwesten van Eindhoven zien veranderen van achterbuurt naar ‘krachtwijk’ en heeft die ontwikkeling vastgelegd.

De wijk Woensel West werd in de jaren ’30 tot ’50 van de vorige eeuw gebouwd om te voorzien in de groeiende vraag naar arbeiderswoningen voor medewerkers van Philips. In de jaren ‘80 en ‘90 kreeg de wijk een slechte naam door criminaliteit en prostitutie. Daarna is met landelijke steun, inzet van de gemeente Eindhoven en vooral van woningbouwcorporatie Trudo begonnen met herstel.
Kees Martens fotografeerde de sloop, renovatie en nieuwbouw van woningen. Hij zocht contact met de bewoners, autochtonen en allochtonen en fotografeerde hen in hun woonkamer. Onderdeel van het project was dat Martens wilde onderzoeken wat de ‘oorspronkelijke’ bewoners vonden van de veranderingen in hun wijk. Voelden zij zich er nog wel thuis?

Ook documenteerde hij activiteiten die met en voor de bewoners werden georganiseerd om saamhorigheid te bevorderen. Tegenwoordig is zestig procent van de bewoners van Woensel West autochtoon, twintig procent heeft een westerse migratieachtergrond en twintig procent een niet-westerse migratieachtergrond.

“Woensel West is nu gewoon een heel leuke, levendige wijk”, zegt Martens. “Er wonen totaal verschillende mensen, van allochtonen tot yuppen en alles daartussen. Er zijn winkeltjes en terrasjes, kunstenaarsinitiatieven als KEVN (Kelderman en Van Noort) en Tante Netty. En een uitstekend functionerend buurthuis. Trudo speelt daarin een cruciale rol. Niet alleen door de renovaties, maar ook door allerlei projecten die ze hier hebben opgezet.” Naast de expositie bij Pennings Foundation wordt in samenwerking met Kelderman en Van Noort ook een buitenexpositie in Woensel West georganiseerd.

Bij de expositie verschijnt een boek over Woensel West, uitgegeven door Lecturis, met foto’s van Kees Martens en teksten (o.a. interviews met enkele wijkbewoners) door Rob Schoonen.

Kees Martens(1959) volgde zijn opleiding aan Academie St. Joost in Breda. Zijn foto’s verschijnen via DCI Media (en eerder via fotopersbureau Van de Meulenhof) in het Eindhovens Dagblad. Daarnaast maakt hij vrij werk.

Opening: zaterdag 19 november 2022

De expositie is te zien van woensdag 16 november 2022 t/m zaterdag 28 januari 2023 bij Pennings Foundation, Geldropseweg 63, Eindhoven. Open woensdag t/m zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.