Vintage fotografie van Cas Oorthuys (15-9 tem 13-1-2019)

Vintage fotografie van Cas Oorthuys
15 sep. 2018 – 13 jan. 2019

Klik op de foto voor meer info…

 

Maak dit najaar kennis met Cas Oorthuys (1908-1975), een naam die staat voor een van de invloedrijkste fotografen van ons land én voor een familiebedrijf dat een archief naliet van bijna een half miljoen beelden.
Het Nederlands Fotomuseum beheert sinds 1990 zijn complete archief.

Oorthuys’ belangrijkste onderwerp – de mens en zijn omgeving – vond hij in eigen land en ver daarbuiten. Oorthuys was humanist en wilde met zijn werk bijdragen aan een betere wereld. Fotografisch gezien kan hij zich meten aan grootheden als Werner Bischof en Robert Doisneau.

In deze eerste overzichtstentoonstelling van Cas Oorthuys vormen zijn visie op fotografie en de beeldende kwaliteit van zijn werk de uitgangspunten. Oorthuys hield zijn hele leven afstand van de vraag of fotografie kunst kon zijn; voor hem was het een communicatiemiddel waarmee hij verhalen kon vertellen. Het liefste maakte hij boeken met zijn foto’s. Maar Oorthuys was wel degelijk een fotograaf met een scherp oog en een eigen handschrift, die zijn onderwerpen trefzeker wist weer te geven en sterke composities maakte. Vanuit deze gedachte heeft curator Frits Gierstberg voor deze reizende tentoonstelling een selectie gemaakt van bijna 300 vintage afdrukken en tientallen boeken.

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Cas Oorthuys | Contacts uitgegeven door Editions Xavier Barral, uitgeverij Kannibaal en het Nederlands Fotomuseum.