Theo Derksen –  Disneyfication 08.09.2019 – 12.10.2019 

Theo Derksen signaleerde wereldwijd een opvallend fenomeen in het straatbeeld: het mooier maken van de omgeving door het opplakken van grote foto’s. Afbraakbuurten, stukken braakliggende grond, bouwputtenlelijke woonwijken en drukke verkeersaders worden steeds vaker afgeschermd door wanden met beelden van mooie architectuurmooie landschappen of met glamourbeelden van actrices en fotomodellenMet ideaalbeelden wordt een schijnwerkelijkheid gecreëerd, als decors in een filmset. Theo Derksen spreekt dan ook van disneyfication’.  

Dat maakt nieuwsgierig naar wat er aan het zicht moet worden onttrokken, wat er verborgen moet blijvenWe hebben geen vrije keuze meer in wat we zien van de werkelijkheid. Er wordt voor ons beslist wat we mogen zien.  

Met zijn foto’s doorbreekt Theo Derksen de geïdealiseerde wereld door oneffenheden te laten zien: de scheuren in de wallpapersconstructies die de beelden verstoren of simpelweg het gegeven dat niet alle lelijkheid bedekt kan worden met fotowanden. Alsof hij wil zeggen dat de wereld zich niet laat idealiseren. 

Derksen heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de geografische spreiding en verschillende uitingen van het fenomeen Disneyfication in de openbare ruimte in Europa, Azië en het Midden-Oosten. Zijn conclusie is dat geografische plaatsbepaling niet meer relevant is: overal ter wereld duiken dezelfde beelden op. De globalisering is een feit.  

In september verschijnt zijn boek Disneyfication bij de internationale uitgeverij Dewi Lewis Publishers (https://www.dewilewis.com/) 

Theo Derksen (Geldrop, 1954) volgde zijn opleiding aan AKV|St. Joost, was jarenlang hoofd van de opleiding visuele communicatie van Media Design en Technologie aan Hogeschool Zuyd in Maastricht en geeft workshops storytelling. Hij woont in Nederweert. Hij heeft een aantal fotoboeken op zijn naam staan, o.a. Ogenblikken (1993), Oorzaak-Gevolg (2008), Kind mijn kind (2016) en Disneyfication. 

De expositie Disneyfication is te zien bij Pennings Foundation van 8 september t/m 12 oktober 2019. 

Opening zondag 8 september om 15.00 uur door Corinne Noordenbos, fotograaf en voormalig hoofd Fotografie KABK in Den Haag. 

De opening zal worden opgeluisterd met een muzikaal optreden van Ernst Jansz en Jos Wigman. 

Pennings Foundation
Geldropseweg 63
5611 SE Eindhoven
info@penningsfoundation.com
www.penningsfoundation.com