Tentoonstelling Cuypers’ glasnegatieven

cuypershuisTentoonstelling Cuypers’ glasnegatieven in het Cuypershuis
Voor het eerst zijn de ‘schatkisten’ zichtbaar voor het publiek
Van 3 december tot en met 26 maart 2017

Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond

In het Cuypershuis bevindt zich een bijzondere collectie glasnegatieven, die een schat aan informatie bevat over het functioneren van de ateliers van de Roermondse architect/ontwerper Pierre Cuypers. Deze negatieven en de crowdfunding-campagne Breng Cuypers in beeld! staan centraal in de tentoonstelling Cuypers’ glasnegatieven. Voor het eerst is dan ook een deel van deze ‘schat’ te zien, naast originele foto’s, catalogi uit het atelier van Cuypers en uitleg over het restauratieproces. De tentoonstelling loopt tot en met 26 maart 2017.

Cuypers als slimme ondernemer:

Al vroeg, rond 1860, maakt Cuypers als ondernemer gebruik van de mogelijkheden die fotografie zijn bedrijf kon bieden. Dit onderstreept Cuypers’ affiniteit met vernieuwing en zijn slimme ondernemerschap. Afdrukken van de glasnegatieven gebruikte hij om zijn werk en aanbod aan kunstvoorwerpen onder de aandacht van het publiek te brengen. Catalogi en strooifolders moesten potentiële kopers over de streep trekken. Fotografie was tevens een handig middel om een (te restaureren) gebouw snel vast te leggen, in plaats van uitvoerig schetsen te maken.

Een schat aan informatie
Pierre Cuypers heeft zijn leven lang nieuwe technieken gebruikt en innovaties ingezet om zijn bedrijf zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Interessant is dat de verzameling glasnegatieven informatie bevat over de ateliers van Cuypers: de producten, de medewerkers, de werkomstandigheden kortom het functioneren van de ateliers. De afbeeldingen brengen de toeschouwer terug naar de wereld van de ateliers van Cuypers in Roermond, naar hun kunstvoorwerpen en naar de mensen die deze vervaardigden.

Redden van de ondergang
Het digitaliseren en de nodige conservering en restauratie zorgen ervoor dat deze kennis over Cuypers’ werk voor iedereen beschikbaar komt. Met deze tentoonstelling en de crowdfunding-campagne Breng Cuypers in beeld! tracht het museum dit project te financieren.

Info: 0475 – 359 102, museum@roermond.nl, www.cuypershuisroermond.nl