Lezing Wildlife rondom Antarctica 13 november

Door natuurfotograaf Otto Plantema
Plaats: Bibliotheek in Weert woensdagavond 13 november, 19.30 uur
Georganiseerd door Fotogroep Weert en Bibliocenter Weert.

Opgave
U kunt zich online opgeven voor deze lezing.
Ga naar: https://www.bibliocenter.nl/actueel/agenda/2019/lezing-otto-plantema-0611.html
De entree is 7.50 euro voor leden van de bibliotheek (niet-leden 10 euro). Een deel hiervan gaat naar beschermingswerk voor albatrossen (Taskforce Albatross van Birdlife).

Op woensdag 13 november om 19.30 uur vertelt de bekende Nederweertse natuurfotograaf Otto Plantema in Bibliocenter Weert zijn persoonlijke ervaringen bij zijn vele natuurreizen naar de zeer afgelegen, schaars bewoonde eilanden rondom Antarctica. Aan de hand van bijzondere foto’s geef hij een beeld van het leven en de status van de verschillende soorten Albatros vogels en pinguïns in dit bijzondere gebied.
Als fervent natuurfotograaf gaat hij op zoek naar vogels in actie in hun natuurlijke leefomgeving. Al tijdens zijn studie in Amsterdam in de jaren ’70 trok hij er op uit met rugzak en tent naar bestemmingen als Groenland, Spitsbergen en de Falklands. De laatste 20 jaar bezocht hij bijna jaarlijks Antarctica en de sub-antarctische eilanden als South Georgia, Maquirie, Crozet en de Falklands voor zijn favoriete vogels: de albatrossen en pinguïns. Otto publiceert zijn reisverhalen met zijn foto’s in internationale foto- en vogeltijdschriften en zijn foto’s zijn beschikbaar bij “Buitenbeeld” en het Amerikaanse Minden pictures http://www.mindenpictures.com/search?s=otto+plantema .

Voor de pauze laat hij de albatrossen zien, die een enorm verspreidingsgebied hebben in de zuidelijke oceanen op o.a. South Georgia, de Falklands, Tristan da Cunha en de Franse, Nieuw Zeelandse en Australische subantarctic. De albatros is een echte globetrotter, hij is in zijn broedgebied rondom Antarctica echter bijzonder kwetsbaar.
Otto gaat in op de meest bijzondere soorten (er zijn er in totaal 21) met betrekking tot gedrag, biotoop van de veelal onbewoonde en eenzame eilanden, broed rituelen, voedsel zoeken, oriëntatie op zee, de bedreigingen en de beschermingsprojecten (van o.a. BirdLife International). Een van de hoogtepunten was een verblijf op het onbewoonde en zeer moeilijk te bereiken Steeple Jason, met de grootste albatros kolonie (200,000 paren Wenkbrauw albatros) van de zuidelijke oceanen.

Na de pauze toont Otto aan de hand van prachtige foto’ s het gedrag en biotoop van de 4 pinguïns die op Antarctica broeden, met o.a. de ervaringen in de enorme keizerspinguïn kolonies op het 2 m dikke zeeijs in de Weddell Zee in 2007 en 2018. Kijk voor een voorproefje van de schitterende foto’s op www.pbase.com/otto1.

In de pauze is er gelegenheid om zijn recent gepubliceerde boek “Around the World for Albatrosses” te kopen. In dit boek worden gestructureerd de broedgebieden en alle 21 albatros soorten beschreven, met 220 prachtige foto’s en 10 kaartjes. Prijs 19,50 Euro. Engelstalig. 148 pagina’s. Hard Cover. Deel van de opbrengst gaat naar de “Taskforce Albatross” van het Britse BirdLife International.