Gebruik altijd originele drivers van de fabrikant

Heeft u ook zo’n mooie fotoprinter? Let dan op met zogenaamde “open source-drivers”. Mij overkwam het dat afgelopen week pardoes een hele rol Epson premium glossy uit de printer kwam gerold, met om de 70 centimeter een tekstregel.

Weg rol!

Wat is er gebeurd? Ik heb een Epson R3000 fotoprinter, waarin ik net een nieuwe rol papier had geplaatst. Zoals gezegd werd die rol spontaan bedrukt en door de printer uitgespuwd. Telefonische navraag bij Epson leerde dat de oorzaak waarschijnlijk gevonden kon worden bij de Epsondriver die Microsoft voor deze printer beschikbaar heeft en die wordt geïnstalleerd  zodra een printer via USB wordt aangesloten. Mijn printer is met het draadloze netwerk verbonden. Inderdaad heb ik de printer enkele weken terug óók met USB verbonden, niet wetende dat daarmee problemen zouden kunnen ontstaan. Kennelijk zijn die drivers niet identiek aan de drivers die Epson (en waarschijnlijk ook andere merken) beschikbaar heeft.

Let dus op: gebruik áltijd de originele driver van de fabrikant, hetzij via de installatiedisk, hetzij via een driver die u van de site van de fabrikant haalt. Maakt u gebruik van USB, installeer ook dan de driver van de fabrikant en nóóit de driver die Windows meelevert. Daarin kunnen, zo is gebleken, foutjes zitten. U herkent die “foute” drivers vaak aan de toevoeging van een nummer aan de drivernaam (zie afbeelding) in apparaatbeheer.

artikel

 

Overigens geldt dit advies ook voor drivers van andere apparaten zoals scanners en camera’s, hoewel er waarschijnlijk niet zo gauw schade ontstaat in de vorm van verloren gaan van materiaal….

Ik had geluk. Epson gaf mij én goede raad én compenseerde mij voor het verloren gegane papier. Mijn les was in dit geval dus gratis. Maar niettemin zou ik het niet nog eens riskeren!