Fotografie van onder een steen…

(ingekomen van een bezoeker….)

Fotografie van onder een steen

Ik was afgelopen donderdagavond opnieuw blij verrast door het initiatief van de Fotobond. Ik weet niet of ik de afgelopen tijd onder een steen gelegen heb, of dat dit het nieuw elan is van de bond, maar mooi is het wel. Mijn idee was jarenlang – waarop ik dat baseerde weet ik ook niet – dat de bond (de naam alleen al) een verstofte bureaucratische organisatie was die gesjeesde professionele fotografen aan een bijbaantje hielp. Hoe het ook zij, die bond heeft in korte tijd twee lezingenseries gepresenteerd die zeer de moeite waard waren en blijk geven van een drive om de amateurfotografen in de regio te inspireren.


Enkele weken geleden tijdens het fotocongres in Veghel, wierpen drie sprekers (tom Meerman, Rob Agterenbos en Jeroen Horlings) hun blik op de fotografie in de tijd. Uiteraard is dan een blik op de geschiedenis aardig, maar vooral de analyses van de fotografie in het heden en de speculaties op de toekomst, met de voorziene dwaze technische mogelijkheden, waren inspirerend.

Ook donderdag weer. Heel leuk! Onverwachte kijkjes in de keuken van jonge fotografen-designers. Twee jonge vrouwen (Lieke Janssen en Ilse Wolf), aan het begin van hun carrière, gaven aan hoe zij fotografie gebruiken om hun frisse ideeën vorm te geven. Zij toonden geënsceneerde fotografie om psychose-ervaringen te verbeelden, het creatieve proces via schetsjes, de humor, de individuele eindresultaten en dan alles samen als een nieuw werk. Ook het ontstaan van een boek, waarvoor je eerst tussen monniken op een klein Brits eilandje moet zitten, tussen lui die je negeren. Sfeervol. En hoe je Den Bosch opvoedt om de goede beeldtaal te gebruiken, hoe het komt dat de stortvloed aan beelden in social media het vocabulair van de jeugd is. 
Afijn de lange rij vragen aan het eind van de avond gaf wel aan dat zij die aanwezig waren opgetogen raakten. 
 
Ik zie uit naar de volgende activiteit van De Bond. Nieuwe inspiratie in een nieuwe era van de amateurfotografie, een tijd waarin de groep die geen fotoamateur is net zo groot is als de groep die het vroeger wel was…. Mocht u ook nog onder een steen liggen, nodig ik u uit het hunebed te verlaten.
groet
Bram