Expositie Martin en Inge Riebeek 29-3 tm 9-5

All the World is a Stage

Het kunstenaarsduo Martin en Inge Riebeek werd bekend met de videoportretten die zij op verschillende plekken op de wereld opnamen en presenteerden onder de naam The Essential. In de loop der jaren maakten zij 500 videoportretten in 23 verschillende landen. Op iedere locatie maakten zij ook opnamen van performers. Bij Pennings Foundation worden in 8 installaties films van performers getoond. De titel All the World is a Stage verwijst naar een dichtregel van Shakespeare.

Het intrigerende aan de films van Martin en Inge Riebeek is dat ze vanaf een vast standpunt in één take zijn opgenomen. Dat brengt bij de geportretteerde een grote concentratie teweeg. Hij of zij loopt naar de camera, vertelt zijn of haar levensverhaal, laat zich niet hinderen door eventuele reuring in de straat en verdwijnt weer uit beeld.

De centrale vraag die Martin en Inge Riebeek stellen aan diegene die ze in beeld willen brengen is: ‘Wat is voor jou de essentie van het leven?’ Diezelfde vraag stellen ze ook aan de performers. Er komen o.a. een dichter, een acteur, een zanger en een freakshow artiest voor het voetlicht. Op de vraag wat hun levensmotto is geven ze een verrassend en vaak filosofisch antwoord.

Ook de video-installatie Art doesn’t earn money, art only burns money wordt weer getoond. Deze film, die bij Pennings Foundation eerder te zien was in de groepsexpositie Preview in 2018, sluit mooi aan bij de verhalen van de performers.

Art doesn’t earn money, art only burns money

Deze video-installatie gaat over het belang van geld. De echte waarde van geld in uiteenlopende levens en werelden. Twaalf gesprekken met mensen uit alle delen van de wereld. Koffieverkoopster Irina Litvinenko, die zo graag een mooie glimlach zou hebben. Het verhaal van de Amerikaanse prepper Malcolm Allred die zich voorbereidt op het einde der tijden. Mirza die opgroeide in kindertehuizen, en nu voor de Indiase spoorwegen passagiers zoekt die van de trein zijn gevallen. Voor elke dode krijgt hij twee dollar. Je hoofd boven water houden; daar draait het om in het leven. Daarom moet de Chinese Man Chui Yan van haar moeder ook een opleiding kiezen die toekomst biedt. In plaats van danseres wordt ze verpleegster. Want: “Art doesn’t earn money, art only burns money.”

Performers

De performers verwoorden hun levensvisie. Zo verkondigt actrice Karelle Prugnaud (Parijs) dat de vrije wil van de mens een illusie is; iedereen heeft zich te houden aan regels en opdrachten. Volgens de dichter Prince Enoch Afful (Accra) doet lichamelijk perfectie er niet toe in het leven. Zanger Jian Xinping (Shanghai) heeft als boodschap dat wie op zoek gaat naar een hoger doel, vooral eenzaamheid ontmoet. Thomas Nealeigh (Dayton) beweert dat fysieke pijn iets is wat je kunt doorstaan en dat echte pijn de strijd om het bestaan is.

Boekpresentatie

Tijdens de expositie zal het boek ‘The Essential’ (uitgegeven door The Eriskay Connection) worden gepresenteerd bij Pennings Foundation.

Martin en Inge Riebeek

Martin Riebeek (Haarlem, 1957) studeerde van 1985 tot 1990 monumentale kunst en schilderkunst aan AKV|St. Joost in Breda. Inge Riebeek-van ‘t Klooster (Wageningen, 1964) studeerde van 1982 tot 1987 beeldhouwkunst en keramiek aan AKV|St. Joost in Breda. Zij wonen en werken in Breda. Sinds 2001 werken zij samen. In hun werk staan ‘ontmoetingen’ centraal.

Martin en Inge Riebeek krijgen dit jaar veel aandacht voor hun werk. Van 15 februari t/m 23 augustus 2020 zijn videoportretten uit The Essential te zien in de expositie ‘Save Me From This Cold’ in Stedelijk Museum Breda, gevolgd door deelname aan Kunst in de Heilige Driehoek in Oosterhout.

De expositie All the World is a Stage van Martin en Inge Riebeek is van 29 maart t/m 9 mei 2020 te zien bij Pennings Foundation, Geldropseweg 63 te Eindhoven.

Opening: zondag 29 maart van 15.00 tot 17.00 uur