expo Risk Hazekamp UPDATE (tem 28-10)

PERSBERICHT

RISK HAZEKAMP – SOCIAL DISSOLUTION OF THE WEST

15.09.2018 – 28.10.2018

Marching, analoge kleurenfoto (dubbelopname), 80×120 cm, 2018

Social Dissolution of the West is gebaseerd op een romantisch gegeven uit de kindertijd van de Haagse kunstenaar Risk Hazekamp. Hazekamp volgt de route van haar oom en tante, die elkaar leerden kennen in 1968 tijdens de Olympische Spelen in Mexico. Beiden maakten deel uit van de Nederlandse Olympische ploeg, hij als roeier van de Holland Acht en zij als schoonspringster.

Mexico City 1968. De stad stond in brand. Tien dagen voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen eindigden studentenprotesten in een bloedbad. Deze tragische gebeurtenis tekent nog steeds het sociale en politieke landschap van Mexico. Het contrast tussen de parallel verlopende jonge levens van de Mexicaanse studenten en de Nederlandse sporters kan bijna niet groter zijn.

Social Dissolution of the West gaat over het omkeren van perspectieven. Het stelt de vraag naar de positie van degene die kijkt en degene die bekeken wordt. In hoeverre zijn we in staat om onze eigen blik te herkennen? Kunnen we buiten het ons aangereikte narratief denken?

Hoe lezen we nu, vijftig jaar na dato, de Olympische Spelen van 1968 vanuit het perspectief van dekoloniaal denken? Wat gebeurde er destijds, toen het Olympische vuur van het ‘Oude Europa’ naar haar voormalige kolonie Mexico werd gebracht en het organiserende Olympische Comité besloot dat “the torch should follow the course of Columbus’s first voyage to The New World”?

De solopresentatie van Risk Hazekamp in de nieuwe, 700 m2 grote ruimte van Galerie Pennings bestaat uit analoge fotografie, muurschilderingen en installatie, gecombineerd met archiefmateriaal. De getoonde beelden gaan voorbij het afgebeelde en belichten het verhaal waarin we opgegroeid zijn als een veranderlijk en dynamisch proces. Hazekamps werk is geen letterlijke weergave van wat gebeurd is, maar een zoektocht naar waar ontmoetingen in tijd en/of ruimte plaats kunnen vinden.

Social Dissolution of the West is mede mogelijk gemaakt door SOMA Mexico City, Mondriaan Fonds en Stroom Den Haag.
Opening: zaterdag 15 september 2018 om 17.00 uur

De tentoonstelling Social Dissolution of the West is van 15 september t/m 28 oktober 2018 te zien bij Galerie Pennings / Pennings Foundation, Geldropseweg 63, 5611 SE Eindhoven.
Open woensdag t/m zaterdag van 12 tot 17 uur, donderdag tot 19 uur.

Over Risk Hazekamp:
Risk Hazekamp (1972) woont en werkt als beeldend kunstenaar in Den Haag. Na haar opleiding aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht volgden verschillende solo-exposities in meerdere Europese galerieën. Hazekamps werk is veelvuldig getoond op internationale kunstbeurzen, zoals Paris Photo, Art Cologne, Liste Basel en Arco Madrid, maar in 2010 nam Hazekamp het besluit niet meer deel te nemen aan commerciële kunstbeurzen. Sinds enkele jaren geeft Risk Hazekamp les bij de afdeling Beeldende Kunst en de minor Arts & Humanity aan de AKV|St.Joost academie in Breda.

Galerie Pennings / Pennings Foundation
Galerie Pennings hield in 1979 haar eerste expositie. Daarmee is zij de oudste, in fotografie gespecialiseerde galerie van Nederland. Er wordt fotografie getoond met de nadruk op autonoom werk.
In 2018 wordt met steun van Stichting Cultuur Eindhoven onder de naam Pennings Foundation een start gemaakt met een uitbreiding van activiteiten om uit te groeien tot een platform voor fotografie, videokunst en new media art.
Galerie Pennings / Pennings Foundation is gevestigd in het centrum van Eindhoven, op vijf minuten lopen van het Van Abbemuseum. www.penningsfoundation.com

Einde persbericht

Preview pers: vrijdag 14 september 2018 van 13.00-17.00 uur (in aanwezigheid van de kunstenaar) en op afspraak.

Voor informatie kunt u contact opnemen met:
Petra Cardinaal (galeriehouder)
Galerie Pennings / Pennings Foundation
Geldropseweg 63
5611 SE Eindhoven
T +31 (0)40 30 80 609 M +31 (0)6 467 524 03
info@galeriepennings.nl
www.galeriepennings.nl
www.penningsfoundation.com