Magnum on set Boscotondo Helmond

Deze fototentoonstelling neemt je mee achter de schermen van legendarische films uit de periode 1952-1985. Filmsterren als James Dean, Marilyn Monroe, Romy Schneider en Elizabeth Taylor werden hier op de filmset vastgelegd door fotografen van het beroemde Parijse fotoagentschap Magnum Photos. Lees meer over deze prachtige expositie in de flyer. Bezoekers kunnen tijdens de looptijd van Magnum on Set meedoen met een audiotour. Hiervoor download je vanaf 6 oktober via je eigen smartphone de app van IZI Travel (voor apple en android).

Filmsterren en filmsets In Magnum on Set toont het museum prachtige en bijzondere foto’s van beroemde fotografen waaronder Henri Cartier-Bresson, Eve Arnold, Elliott Erwitt, Erich Lessing, Burt Glinn, Erich Hartmann, Nicolas Tikhomiroff, Cornell Capa, Inge Morath, Jean Gaumy, W. Eugene Smith, en Dennis Stock. Zij fotografeerden op de filmsets van onder andere Moby Dick (1956), The Seven Year Itch (1955), Rebel without a Cause (1955), The Alamo (1960), The Misfits (1961), The Process (1962), Barbarella (1968), Zabriskie Point (1970), Death of a Salesman (1985), Limelight (1952) en Planet of the Apes (1968). Op de foto’s schitteren filmsterren als Charles ‘Charlie’) Chaplin, James Dean, Marilyn Monroe, Clark Gable, Katherine Hepburn, Buster Keaton, Elizabeth Tayor Burt Glinn, Elizabeth Taylor in Suddenly Last Summer Spain 1959, John Wayne, Romy Schneider, Klaus Kinski, John Malkovich, Gregory Peck, Orson Welles, Natalie Wood en Dustin Hoffman. Tip: in de tentoonstelling is een speciale filmzaal ingericht waar je in comfortabele bioscoopstoelen een filmklassieker kunt bekijken.

Zeldzame fotoreportages Robert Capa richtte Magnum Photos in 1947 op samen met onder andere Henri Cartier-Bresson. Capa was niet alleen oorlogsfotograaf, hij verschafte het fotopersagentschap ook toegang tot de filmindustrie. Zijn vriendschap met John Huston en zijn affaire met Ingrid Bergman brachten hem al in de jaren veertig naar Hollywood. Het was het startschot voor klassieke en soms zeldzame fotoreportages die laten zien wat de filmbezoeker niet mocht zien. De Magnum fotograaf als een stille getuige van acteurs die wachten, acteren en weer opbreken. Alles om een (filmische) room te creƫren waarin wij willen geloven.

Esthetische kwaliteiten In de hoogtijdagen van de filmset(still) fotografie – jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw – liepen er diverse Magnum fotografen op de filmsets rond. Bij ‘The Misfits’ waren er zelfs negen fotografen aan het werk. Vanwege hun grote esthetische kwaliteiten werden ze goed betaald door de filmmaatschappijen. Vanaf de jaren zeventig worden de Magnum fotografen steeds meer vervangen door fotografen van de filmmaatschappijen.

Magnum Photos Fotoagentschap Magnum Photos werd in 1947 opgericht door Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger en David Seymour. Inmiddels heeft Magnum wereldwijd vier redactiekantoren: in New York, Londen, Parijs en Tokio. Magnum levert foto’s aan de pers, uitgevers, reclamebureaus, televisie, galeries en musea.

Dennis Stock in film Anton Corbijn De beroemde fotograaf en regisseur Anton Corbijn legde de vriendschap vast met Magnum fotograaf Dennis Stock in zijn nieuwste film Life die vanaf 8 oktober wordt vertoond in de bioscoop. De film is een uitgelezen kans om meer over het leven van deze Magnum fotograaf, van wie het museum foto’s presenteert in de expositie, te vernemen.

Aanmelden voor de opening

Wil je erbij zijn op 4 oktober vanaf 15.00 uur, voor de feestelijke opening van Magnum on Set? Meld je dan aan het inschrijfformulier op http://www.gemeentemuseumhelmond.nl/te-zien/2015/magnum-on-set/ waar je ook nadere info kunt vinden.