Afdelings-mentoraat portret/model fotografie stimuleert creatieve aanpak

Aan enthousiasme in de afdeling geen gebrek. Met ruim 20 inschrijvingen konden meteen twee groepen gestart worden in oktober 2019. Dat mentor Gerard Hol (coördinator Landelijke Groep Portret van de fotobond) een passie heeft voor portret- en modelfotografie is te zien op zijn website: https://fatamorganaa.myportfolio.com/portraits. In zijn portfolio, onder de kopjes: dreams, unusual portraits, fatamorgana en inside view toont Gerard veel creativiteit. En eigen creativiteit is dat wat hij probeert te stimuleren in een mentoraat. De start was dan ook gericht op het zoeken naar bijzondere portretten die je zelf zou willen leren maken. Ieder maakte een moodboard dat diende als start van een praktijkdag.

Gerard had de praktijkdag goed voorbereid. Alle flitsers konden aangestuurd worden, ondanks de variëteit aan camera’s. De deelnemers brachten zelf modellen mee. Er werd parallel gewerkt in drie opstellingen: met bestaand licht, hard studiolicht, en het zachte licht van een softbox. In een prettige samenwerking kreeg iedereen de kans om zijn de modellen te fotograferen overeenkomstig zijn/haar plan (moodboard). Gerard gaat goed om met het niveauverschil van de deelnemers door de meer ervaren deelnemers te betrekken bij het oplossen van alle technische problemen en andere uitdagingen.

Het creëren van interessante en vooral eigen beelden met een model, vraagt ook ervaring met regisseren. Het samen met het model zoeken naar de een gewenste uitstraling op de foto. Dat leer je niet even op een praktijkdag. Daarom moet er in het vervolgtraject stevig doorgewerkt worden. Een aantal cursisten werken samen met deelnemers die al over studioapparatuur beschikken. In drie opeenvolgende maandelijkse bijeenkomsten worden nieuwe resultaten besproken. Gerard legt de lat iedere keer wat hoger passend bij de ervaring van de deelnemers. Zo maakt iedereen een stap in zijn ontwikkeling.