Prixels nr 14 – Logistiek

Wij zijn een volkje van handelslui. Vanuit onze havens waaieren enorme stromen goederen met miljoenen tonnen tegelijk uit over ons continent, per schip, via het spoor en  over  de weg. Economisch Europa kent geen grenzen meer, afstand is geen punt. Transport en Logistiek Nederland verzet het, als bulk of in containers. Ladingen – sinaasappels of pc’s, het maakt niet uit – verwisselen onderweg van Rotterdam  naar Oostenrijk en van Spanje naar Vlissingen voortdurend van eigenaar. Magazijnen zijn te duur, ze rijden de weg van de vraag, de consument,  aangesleept vanuit alle hoeken van de wereld . De vervoerders spreken hun talen en kennen de (bar-)codes.

Dat geldt ook een beetje voor de productieve fotograaf.  Wie  grote hoeveelheden produceert kan gemakkelijk verdwalen op het digitale wegennet en kostbare handel kwijtraken door ondoordacht opslaan. Dat vergt duidelijke keuzes bij het opbergen en sorteren van je spullen te midden van de overige  bulk, van belastingaangiften tot films en van werkschema’s tot  spelletjes.

Hoe benoem je en rangschik je je bestanden: met  cameranummers, onderwerp, datum , plaats ,   presentatievorm, of zoiets als “belangrijkheid”?   Al dat opslaan heeft bovendien een nare bijwerking: je moet het keer op keer opnieuw “verpakken”, steeds kleiner, totdat het niet meer om aan te zien is. Bovendien wil ook digitaal spul nog wel eens beschadigd raken of zoek door falende apparatuur of onhandigheid van de beginnende transporteur.

De mogelijkheden van opslag mogen dan een stuk klantvriendelijker geworden zijn, pech en  ongelukken in het digitale verkeer zijn niet uit te sluiten en de regels  niet altijd duidelijk, soms ronduit misdadig . Waar blijft je materiaal, wie is eigenaar, kan ermee handelen en het vertimmeren als je het aan YouTube of Facebook toevertrouwt ? Voor je het weet is het weg, naar de andere kant van de wereld..

Hoe dan ook: hou aansturing ( programma’s) en inhoud ( bestanden) uit elkaar. Ben je als je crasht niet alles kwijt. Weet de weg, hou het overige verkeer in de gaten en ken de codes. Dan komt je kostbare fotomateriaal altijd aan.

GIO