Lezing Mirjam Kooiman 25 april

Donderdag 25 april houdt kunsthistoricus Mirjam Kooiman bij Galerie Pennings (20.00 uur) een lezing over de relatie tussen fotografie en virtual reality, gaming en online ervaringen. Zij is curator bij Foam Fotografiemuseum Amsterdam, waar zij onder andere verantwoordelijk was voor de exposities van Ai en Awoiska van der Molen. Daarnaast organiseerde zij de Foam Talent-tentoonstellingen en zocht contact met fotografieplatforms op andere continenten.

Portret Mirjam Kooiman door Coco Plooier

Portret Mirjam Kooiman door Coco Plooier

Momenteel onderzoekt ze hoe fotografie zich verhoudt tot virtual reality, gaming en online ervaringen. Fotografische representatie wordt steeds meer vervangen door simulatie. Het leidt o.a. tot kunstwerken die zich baseren zich op de realiteit, niet door het vast te leggen, maar om er visueel een eigen versie van of visie op te creëren. Wat het begrip van fotografie was in de negentiende eeuw, is onvergelijkbaar met wat het is of vandaag de dag kan zijn. Beelden en bewegende beelden kunnen nu gebaseerd zijn op de codes van fotografie en cinema, zonder dat er nog een camera of lens aan te pas hoeft te komen. Het heeft zich verplaatst van wat de lens registreert naar wat het beeldscherm kan vertonen.

Mirjam Kooiman (1990) studeerde kunstgeschiedenis en voltooide de Master Museumconservator aan de UvA en de Vrije Universiteit (VU), met een speciale interesse in postkoloniale benaderingen in de kunst en museumstudies.

Kosten 8 euro per persoon (koffie en thee gratis). Ga voor meer informatie en aanmelden naar de website.

25 april 2019

Galerie Pennings
Geldropseweg 63
5611 SE Eindhoven
040-2930270, 06-25584157
info@galeriepennings.com
www.penningsfoundation.com
@GaleriePennings (twitter)
De galerie is geopend woensdag t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur en op afspraak.