Expo We Are Food – Over de kunst van voedsel. Tem 16-9

Te zien in Museum Jan Cunen de tentoonstelling We Are Food – Over de kunst van voedsel.
Hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland, waaronder Marie Cécile Thijs, Tjalf Sparnaay en Itamar Gilboa laten zien hoe mooi, spannend of zelfs opwindend ons voedsel kan zijn op schilderijen en foto’s, in sieraden en objecten.
Met deze expositie laat Museum Jan Cunen zijn bezoekers op een nieuwe en ongewone manier naar voedsel kijken.

Marie Cécile Thijs - Rabbit's Paradise, 2014, lambda C-print op dibond, collectie Marie Cécile Thijs (courtesy SmithDavidson Gallery)

Marie Cécile Thijs – Rabbit’s Paradise, 2014, lambda C-print op dibond, collectie Marie Cécile Thijs (courtesy SmithDavidson Gallery) (diashow met meer beelden)

Zonder voedsel kan niemand leven. Maar hoe vaak staan we stil bij wat we elke dag weer eten? We Are Food is verrassend, ontregelend en prikkelend, soms bloedserieus, dan weer humoristisch of relativerend. Er wordt niet geoordeeld en ook geen loftrompet gestoken. Wel worden er vragen opgeroepen. De expositie is opgebouwd als een tweeluik. Het eerste deel staat in het teken van het varken, hét symbool van de vleesindustrie in Noord-Brabant. Het varken bracht Oss wijsheid, welzijn en worst en wordt vanuit verschillende standpunten belicht: als dier met een grote aaibaarheidsfactor en als rijke bron van voedsel. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld Gouden Varken, een sculptuur van Guido Geelen en de meterslange breisels van spek van Daan de Boer. Het tweede deel van de tentoonstelling draait om eten, eerlijkheid en esthetiek: kunst als voedsel voor de geest. Met gefotografeerde voedsel-stillevens van de hand van Marie Cécile Thijs, gipsen afgietsels van eten van Itamar Gilboa en de hyperrealistische weergave van hamburgers en ijs door Tjalf Sparnaay. Ook eetcultuur maakt deel uit van de expositie. Kookgerei, serviesgoed en bestek zijn tegenwoordig steeds vaker heuse kunstwerken. Voedsel zegt iets over je smaak, letterlijk en figuurlijk, maar ook over je leefstijl. Bewustwording, daar gaat het om bij We Are Food.

Europese regio van de Gastronomie 2018
We Are Food maakt deel uit van de gelijknamige campagne, waarmee Brabantse ondernemers en instellingen aandacht vragen voor de benoeming van Noord-Brabant tot Europese Regio van de Gastronomie 2018. Aan een toekomstbestendige voedselsector kan de kunst een waardevolle bijdrage leveren. Kunst maakt gewone dingen bijzonder, ook ons voedsel. Bij de tentoonstelling wordt een begeleidende publicatie uitgebracht met bijdragen van verschillende Osse ondernemers (Waanders Uitgevers).

De besloten opening van We Are Food – Over de kunst van voedsel vindt plaats op zaterdag 24 februari door Anne-Marie Spierings, Gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant voor Agrarische ontwikkeling, Energie en Bestuur. De expositie is te zien in Museum Jan Cunen van zondag 25 februari tot en met zondag 16 september 2018. Ook in huis: Leo van den Bergh – Geboren fotograaf (tot en met 27 mei 2018).

25 februari 2018 – 16 september 2018

Museum Jan Cunen
Molenstraat 65
5341 GC Oss
0412-798000
info@museumjancunen.nl
www.museumjancunen.nl